Tuesday, 5 June 2012

Percutian ke Pulau Tioman 3H 2M

Salam, sekarang baru ada masa nak update dan komgsi pengalaman percutian ke Pulau Tioman.Saya ke sana bersama dengan kawan ofis, actually masa kami plan nak pergi ke pulau ni, semuanya unplanned,tapi masa tu kami stress sangat dengan kerja,tetiba jer terkeluar words jom kita g bercuti..boleh relaks...lagipun saya tak pernah sampai ke sana.
So, kat sini saya nak update a few info untuk perkongsian bersma..ini namanya budgetting travelling.

First day : Khamis (3 May 2012)

kami bertolak dari KL ke Mersing dengan menaiki bas.Sepatutnya bas kami bergerak kul 11.30pm,tapi agak lambat jugak,mlm tu kami bergerak jam 12.15pm. Kami menaiki as Transnasional. 
Harga tiket : RM 29.80
Tempoh perjalanan : 6 jam
ni masa kami  kat TBS,tunggu bas

Day 2 : Jumaat (4 May 2012)

Kami tiba di Jeti Mersing jam 6 pagi.Kami solat subuh kemudian terus call owner resort bagitau yang kami dah sampai dan nak buat confirmation urusan feri..Alhamdulillah, kami dapat naik first ferry, jam 6.30pg.Harga tiket ferry pergi balik dah termasuk dalam pakej yang kami ambik.So dalam ferry agak penuh jugak.Dalam ferry memang kami tidur jer sebab malam tadi dalam bas,kami tak dapat tidur,driver bas tu bawak bas laju giler..kecut perut weiii...
Perjalanan ambil masa 2 jam.Lebih kurang jam 8.30pg kami sampai ke destinasi kami iaitu Kg Genting,tempat ni first place di Pulau Tioman. Sampai jer kat jeti, kami breakfast dulu,sebab lapar.Harga makanan agak 'mahal' jugak,Seusai makan, kami call owner tu bgtahu kami dah sampai kat jeti, then ada sorang mamat datang jemput dan bawak kami ke resort.

inilah tempat kami menginap
Pakej yang kami amik ni harganya RM295.Detailsnya :-

1)Makan malam - 2x( malam kedua - bbq)
2)Lunch - 2x
3)Breakfast - 2x
4)Lawatan pulau ,snorkling 

Sesudah buat pembayaran, kami check in ke bilik kami..bilik dia kurang memuaskan laa sikit tapi dah kata budget travelling kan,haaa..haa...lagipun bukan g honeymoon, ok laaa...
So, kami berehat sebab penat,kejap jer tak nak buang masa..heee..heee..pastu kami mandi,then pastu g jalan2..snapshoot picture for kenangan.






Day 3: Sabtu ( 5 May 2012)

Pagi tu hujan turun renyai2...bak kata gerimis laaaa...so pas sudaqh breakfast lebih kurang jam 9.30pag, kami dah sedia ke jeti, nak tunggu bot bawak kami ke tempat snorkling.bot agak lambat jugak, dalam kul 10 lebih baru sampai, sementara tu take a picture dulu !


Info : 
Safety jacket and google ( kena rented) = RM 20

Tempat pertama kami visit ialah Kg Tekek, sini kiranya centre pulau laa..means business centre.kami diberi masa 1/2 jam, so kami ke Duty Free Zone,beli chocolate jer...pastu kami ke tempat snorkling..agak ramai jugak orang.


Sempat laaa kami menggoogle ..nampak nemo,,,mmm..kat sini lebih kurang 1 jam lebih jugak...kemudian kami ke tengah pulau, kat sini siapa yang berani dan pandai swimming,ok laaa...beach coral...boleh tengok mcm2 hidupan laut.tapi saya ni tak pandai swimming....tapi berani2 kan diri jugak,,,
Lebih kurang kul 3 ptg kami balik ke resort kami, penatnya..balik ptg tu rehat jap...pastu take picture lagi..huu..huuu...


Sementara nak tunggu bbq dinner, kami pi merayap kat kedai2 souvenier..take a few things ..bawak balik...

Malam, kami dinner and lepak tepi pantai..uuuuu....best sangat..dengar deruan ombak yang menghempas pantai...tenang dan relax...lega rasa..

Pastu kami balik bilik dan zzzz....

Day 4 : Ahad (6 May 2012)

Hari terakhir kami di pulau, terasa masa begitu cepat berlalu,sangat cemurukan kami...tak puas rasanya...rasa nak pergi lagi.
Sesudah breakfast, kami ke jeti, tunggu ferry.lebih kurang jam 10pg, kami naik feri,sampai kat jeti mersing kul 12t/hari. Yang bestnya kami belum beli tiket bas nak balik ke KL...kami naik teksi ke bus station...huu..huu...tension..bas ke KL semua habis...what should we do?Apa2 hal kita makan dulu..take lunch first..sudah makan, kami terjumpa 1 couple ni ,dia tanya kami nak ke mana?rupanya same destination...dia bg idea ..kita ke Kluang dulu..so ke Kluang kami kena naik bas henti2..huuu..huuu..basnya amat laa comel dan cantik...Omnibus..bas gerak kul 2ptg,kami pun naik...seat bas tu mmg laaa tak selesa giler...mmg adventure tui..kami sampai Kluang, kul 4.30 ptg, terus berlari nak dapatkan tiket bas ke KL,,,nasib ada tapi kul 6.30ptg, ok laa...sementara tu kami solat jama' takhir dan makan dulu...cmana tak gemuk kan?asyik makan je..huuu..huu...
6.30ptg, bas bergerak ke KL...Kami sampai ke KL(TBS) jam 10.30 mlm..memang penat dan letih...tapi berbaloi..dah la esok Isnin saya dah mula kerja..huuu..huuu..
tapi memang best dan enjoy !

Next trip ke mana pulak yea ...

Wishlist :

Redang ?

Perhentian ?

Lang Tengah ?

or 


kita ke overseas laaa pulak?

3 comments:

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  2. BOLEH TAU PKAI AGENSI TRAVELLING APE

    ReplyDelete
  3. Salam..hye nak tanya..masa naik bas transnasional tu kan penuh tak g mersing tu??:)

    ReplyDelete

Popular Posts